Pistacje i orzeszki nerkowca

Orzechy nerkowca wywodzą się z Ameryki Południowej i należą do bardzo tłustych przekąsek. Posiadają jasnokremową barwę i rosną na drzewie, które może osiągnąć nawet 12 m wysokości, zwane nerkowcem zachodnim lub nanerczem zachodnim. Natomiast swą nazwą zawdzięczają charakterystycznemu kształtowi, który przypomina nerki.

Nie bez przyczyny uważane są za najsmaczniejsze orzechy świata, bowiem wyróżniają się delikatnym, słonawym smakiem, lekko migdałowym. Oprócz tego, charakteryzują się oryginalnym aromatem. Ponadto, są bogate w kwasy tłuszczowe, które mają zbawienny wpływ na naszą skórę. Trzeba wyraźnie zaznaczyć to, że dzięki wartościom odżywczym, które zawierają w swym skaldzie, pozytywnie działają na nasz układ krwionośny i nerwowy. Orzechy nerkowca zwykle spożywane są w całości, mogą być też prażone i w tej postaci świetnie się sprawdzają jako przekąski do trunków alkoholowych. Poza tym, dodawane są do przepysznych sałatek oraz wykorzystywane są do dekorowania ciast. Stanowią także stały składnik m.in. w kuchni chińskiej lub indyjskiej, nadając daniom wybornego smaku.

Natomiast orzeszki pistacjowe to jedna z najstarszych odmian orzechów i nie bez przyczyny uważana jest za symbol Kalifornii. Z pewnością, stanowią raj dla podniebienia i dlatego często określane są mianem orzeszków szczęścia lub zielonymi migdałami. Poza tym, pozwalają utrzymać smukłą sylwetkę, dlatego że jedna pistacja zawiera tylko 3 kalorie. Ponadto, zawierają w swym składzie dużą ilość błonnika, co wspomaga pracę układu pokarmowego, a także dzięki temu, że są bogate w luteinę i zeaksantynę zapobiegają chorobom oczu. 

A, co najważniejsze są niesamowicie pożywne i bez problemu dzięki nim zaspokoimy każdy głód. Przede wszystkim, można je spożywać na surowo, chociaż bardzo często wykorzystywane są w produkcji lodów, deserów, a także jako nadzienie słodyczy, natomiast zmielone orzechy idealnie naddają się jako przyprawa do mięs. 

Orzechy włoskie