Arachidowy orzech

Orzechy arachidowe określane też mianem fistaszków lub orzeszków ziemnych, wywodzą się z Brazylii i należą do roślin strączkowych, których owoce wypychane są pod ziemię i dojrzewają na głębokości około 5 cm. Charakteryzują się lekko gorzkim smakiem, przypominającym smak migdałów oraz bardzo intensywnym, ale przyjemnym aromatem. Ponadto wyróżniają się owalnym lekko wydłużonym kształtem. Jeśli chodzi o kolor, świeże owoce posiadają jasną barwę, a prażone lekko kremową.

W związku z tym, że fistaszki zawierają najwięcej kwasu foliowego ze wszystkim odmian orzechów, powinny spożywać je kobiety, które pragną powiększyć swoją rodzinę oraz nastolatki i ludzie, którzy preferują aktywny tryb życia. Poza tym, mile widziane są w jadłospisie wegetarian, ponieważ zawierają w swym skaldzie wysokowartościowe białko roślinne. Ponadto, wskazane jest, aby spożywali je cukrzycy, z wyjątkiem słodzonych owoców.

Oprócz tego, orzechy ziemne wykorzystywane są również w kosmetyce do produkcji olejków do ciała, które doskonale sprawdzają się podczas masażu oraz stanowią skład wielu kosmetyków, zwłaszcza olejków do kąpieli przeznaczonych dla osób ze suchą skórą lub mającą predyspozycje do łuszczenia się, ponieważ olej zmiękcza naskórek, a co najważniejsze rewelacyjnie się wchłania. Należy także wspomnieć o tym, że zmielone orzechy ziemne służą do zagęszczania substancji kosmetyków oraz jako środek do złuszczania naskórka, np. szczególnym zainteresowaniem cieszą się peelingi orzechowe.

Oczywiście, orzeszki arachidowe głównie stanowią smaczną przekąskę pomiędzy głównymi posiłkami, zwłaszcza podjadanymi podczas oglądania telewizji. Natomiast posiekane fistaszki dodawane są do mięs, ciast, sałatek, makaronu, czekolad, herbatników, lodów, ryb, sosów. Poza tym, najbardziej znane są orzeszki prażone, solone lub kandyzowane. 

Orzechy włoskie